Alman kültüründen şöyle kısaca bahsedecek olursak;
Alman Kültürü denince ilk akla gelen disiplin, kanun koyma, çalışkanlık, titizlik, düzen, dikkatli olma gibi özellikler başta gelir. Almanların bu tutumları ülkenin hem ekonomik hem kültürel açıdan gelişmesine katkı sağlar. Yasalar onlar için kutsal sayılır, trafik kurallarına çok dikkat ederler.
Tabi ki bu disiplinin yanında gezmeyi, eğlenmeyi de çok severler. Örneğin; Almanların Paskalya kutlamalarına büyük bir bağlılığı vardır. Karnaval Kutlamaları; Alman Kültüründe köklü bir gelenektir. Weihnachten (Noel) Noel’de Adventi kutlamak çok yaygındır. Noel takvimleri çok önemli bir yer tutar. Alman düğünlerinde yere tabak atılması ve gelin ile damadın onları yerden süpürmesinin anlamı, hiçbir şeyin ilişkiyi ayıramayacağı, hiçbir şeyin onu "kıramayacağı" gerçeğini sembolize eder. Gelin ile damat nikah dan sonra kütük keserler. Almanların tüm dünyaya yayılmış geleneği Oktoberfest’dir. Türkçe anlamı ile Ekim Festivali Almanya’nın Münih Kentinde her yıl eylül ayının son günleri ve ekim ayının ilk günlerinde kutlanır. Laternenumzug(Fener Alayı),Nikolas Günü. Weihnachtsbasar (Yeni yıl panayırı) gibi özel günleri vardır.
Almanya sanat merkezi olarak bilinir. Almanlar Sanata çok önem verilir. Sanat üzerinde çok çalışırlar. Almanya’da Berlin, Münih, Dresden gibi köklü sanat geçmişi olan kentlerdir.
Almanların yemek kültürün de daha çok et, sosis, peynir, sebze kuşkonmaz ve patates, ön plandadır.
Almanya da folklor terimi “Volkskunde” kullanılır. Günümüz modern folklor ilminin temellerini Jacob Grimm’in 19. yüzyılın ilk yanlarındaki çalışmalarına borçluyuz. Jacob Grimm’in Folklor disiplinine verdiği katkılar ile Alman Folklor disiplininin karakterine katkı sağlamaya devam ediyor. Tipik Alman masallarının çoğu Grimm Kardeşler'den gelir veya eski zamanlarda perili olduğuna inanılan ormanlardan ilham alır.
Alman Kültüründe yer alan bazı yazılı dökümanların kaynakları aşağıda belirtilmiştir.
Makaleler
Alman Folklor Çalışmalarının Özellikleri Milli folklor 2. Cildi (Archer Taylor):15-22
Başak Şiraz / 2013 İstanbul T.C. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Radyo Televzyon Sinema Anabilim Dalı İletişim Bilimleri Bilim Dalı,Çağdaş Sanat Çalışmalarında Kimlik Temsili Kültür Politikaları Etkisi Almanya’da İkinci Kuşak Göçmen Sanatçılar Doktora Tezi,( Danışman: Doç. Dr. Mukadder Çakır )
Belge, M. (2016). Tarih boyunca yemek kültürü. İletişim Yayınları.
Bimmer, A. C. II. DÜNYA SAVAŞI SONRASI ALMAN HALKBİLİMİ.
Kalaycı, B. (2019). Halk Bilimi/Folklor Tarihsel Süreç.
ZENGİN, E. (2020). HERDER’İN FOLKLOR TANIMLAMALARINDA HALK KAVRAMININ DOĞASI. Milli Folklor, 32(126).
NUTKU, Ö. ALMANYA NOTLARI 1. Tiyatro Araştırmaları Dergisi, 9(9), 57-67.
Gözaydın, N. PROF. DR. NEVZAT GÖZAYDIN İLE SÖYLEŞİ.
DİĞER BLOG YAZILARI